Comisia Europeană indică un proiect de reformă a spaţiului Schengen. Acțiunea vine ca un prim răspuns la solicitarea Franței

Comisia Europeană indică un proiect de reformă a spaţiului Schengen. Acțiunea vine ca un prim răspuns la solicitarea Franței
Publicat: 14/12/2021, 18:59
Actualizat: 14/12/2021, 19:31

Comisia Europeană doreşte să se permită transferul dintr-un stat membru în altul al migranţilor aflaţi în situaţie ilegală prinşi la frontiera lor comună, indică un proiect de reformă a spaţiului Schengen, prezentat marţi, o prioritate a viitoarei preşedinţii franceze a Consiliului Uniunii Europene, informează Agerpres.

Migrantul în cauză va trebui să fie prins în cadrul unei operaţiuni a poliţiei realizate în comun de cele două ţări într-o zonă frontalieră. Prin autorizarea acestui demers în zone de câţiva kilometri faţă de frontieră, Comisia doreşte să evite pe cât posibil chiar controalele la graniţă, care perturbă funcţionarea normală a pieţei interne şi libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor.

Executivul comunitar intenţionează astfel să încadreze mai departe posibilitatea ca un stat membru să prelungească controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen şi să consolideze armonizarea măsurilor luate la frontierele externe în faţa ameninţărilor sanitare precum o pandemie.

În timp ce Schengen este în principiu un spaţiu de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne între 26 de ţări (22 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), mai multe state au reintrodus controale aleatorii ale identităţii la frontiere în ultimii ani, în urma crizei migraţiei din 2015 şi a ameninţării teroriste.

Mai recent, restricţiile impuse de statele membre pentru a limita răspândirea COVID-19 au fragmentat şi mai mult spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Şase ţări – Franţa, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia şi Suedia – au reintrodus din 2015, toate pentru şase luni, aceste controale, autorizate de Codul frontalier Schengen cu titlu excepţional şi de o manieră provizorie.

”Ca toate succesele, Schengen trebuie să fie consolidat pentru a face faţă numeroaselor provocări”, a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Franța cere controale mai stricte la frontierele spațiului Schengen

Președintele francez Emmanuel Macron declara săptămâna trecută că Franța va dubla prezența poliției și a armatei la frontierele sale și va susține o „reformă” a acordului Schengen pentru a aplica noi controale de securitate pentru Europa. Măsurile propuse vin pentru a descuraja migranții să ajungă în UE.

„Ar trebui să revizuim radical Schengen pentru a-i regândi organizarea, pentru a intensifica protecția comună a frontierelor noastre cu o adevărată forță de poliție de securitate la frontierele externe ale zonei, dar și prin consolidarea integrării regulilor noastre și … o operațiune comună a miniștrilor noștri însărcinați cu probleme interne și de securitate”, a declarat Macron în timpul unei conferințe de presă după o vizită la Le Perthus, în Pirinei, la granița cu Spania.

Când va intra România în spațiul Schengen

Integrarea României în spațiul Schengen, care ar urma să elimine controalele la frontierele interne și să sporească astfel libertatea de mișcare a românilor, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, rămâne în continuare un deziderat, la zece ani de la momentul în care s-a recunoscut că țara noastră este pregătită, iar noul premier, Nicolae Ciucă susține că nu garantează că România va fi în Schengen în 2022, deoarece decizia nu este la București, arară o analiză realizată de Europa Liberă.

„Voi face tot ce este necesar astfel încât România să își îndeplinească acest deziderat pentru a intra în Schengen și vom întreprinde toate măsurile să clarificăm aceste linii pe care România le mai are de îndeplini pentru a putea beneficia de acest statut”, a spus premierul, într-o declarație în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că va ridica problema situației României legată de Spațiul Schengen în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, care începe luni, 13 decembrie și se încheie joi, 16 decembrie.

Acesta spune că va trimite scrisori tuturor șefilor de stat și de guvern pentru a afla care este explicația blocajului politic ce menține România în afara Spațiului Schengen, deși îndeplinește criteriile de aderare de mai bine de zece ani.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Apariție de senzație în Capitală. Toți ochii au fugit spre un cunoscut cuplu monden
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Scholz încearcă să asigure cetățenii că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina
×